TheGardrobe 14.08.2014

TOBB ETÜ Mezunlar Derneğinin bu ayki konuğu TheGardrobe...İlk olarak tek tek kendinizden kısaca bahseder misiniz? 1-2 cümle yeterli olur.

Merhaba,
Ben Aylin Demircan TOBB ETÜ Endüstri Mühendisliği 2013 mezunuyum. Bilkent Üniversitesi'nde MBA yapıyorum ve TheGardrobe'un ortağıyım.

Selamlar, ben Eren Zeybek. TOBB ETÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği 2012 mezunuyum. Vestel şirketinde yönetici adayı olarak çalışıyorum ve TheGardrobe'un kurucu ortağıyım.

Ben Osman Eren Özdil. 2012 yılında TOBB ETÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun oldum, şuanda Gazi Üniversitesinde kendi bölümümde yüksek lisansa devam ediyorum. TheGardrobe'un kurucularındanım.

TheGardrobe kimin fikriydi? Hayata geçirmeye nasıl karar verdiniz?


Eren: TheGardrobe'u üniversite son sınıfta ben ve Osman Eren birlikte kurmaya karar verdik. O zaman bir internet projesi yapmak istiyorduk ve bunun insanların ortak bir noktasını birleştiren, olanlardan farklı bir sosyal ağ olması gerektiğinin farkındaydık. Biz de kendimize şu soruları sorduk: İnsanlar Facebook'ta ne yapıyor? Bir fotoğrafı ya da güzel bir sözü paylaşıyorlar. Twitter'da o anda ne yapıyor, ne düşünüyorlarsa onu yazıyorlar ve bizler beğeniyoruz. Youtube'da videolarını paylaşıyorlar beğeniyoruz. Foursquare'de gittikleri yeri gösteriyorlar ve beğeniyoruz. Yani bize göre sistem şöyle ilerliyor, sen kendinle ilgili bir şey paylaşıyorsun, seni takip edenler, arkadaşların bunu beğeniyor ve onlar beğendikçe bu senin çok hoşuna gidiyor, daha fazla beğenilmek için paylaşmaya başlıyorsun. O zaman biz de çıkış noktamızı oluşturan soruya geldik: "İnsanlar daha fazla kendileriyle ilgili neyi paylaşabilirler?"

Peki nedir TheGardobe? Nasıl bir konsept düşündünüz?

Eren: TheGardrobe giydiğin kıyafetlerinle nereye gittiğine, ne yaptığına veya nasıl hissettiğine göre paylaştığın yeni bir sosyal ağ. TheGardrobe'un aslında en büyük farkı konsepti. Biz şunu söylüyoruz, bir moda sitesi değil bir sosyal ağız. Kıyafet deyince akla ilk başta moda geliyor, moda da bizim ülkemizde biraz süslenmek gibi algılanıyor. Oysa ki biz 3 mühendis modayla uzaktan yakından ilgilenmiyoruz :) ama biliyoruz ki kadın da erkek de kıyafetlerini seçerek alır, beğenilmekten hoşlanır ve bunları göstermek ister.

TheGardrobe ekibi kaç kişiden oluşuyor?

Eren: TheGardrobe çoğu TOBB ETÜ öğrencisi toplamda 13 kişilik bir ekip.

Peki bu 13 kişi TheGardrobe dışında neler yapıyor?

Osman Eren: 3'ümüz daha önce de bahsettiğimiz gibi yüksek lisans yaparak ve profesyonel alanda çalışarak hayatımıza devam ediyoruz. Diğer arkadaşlarımız ise aslında farklı birçok alanda lisans öğrencileri.

Aylin: Bu projede yer almak isteyen bütün arkadaşlarımızı memnuniyetle karşılıyoruz. Bilgisayar, Endüstri, Girişimcilik hatta Siyaset Bilimi'nden bile bir arkadaşımız var. Çünkü TheGardrobe TOBB ETÜ'den çıkacak olan büyük bir proje ve bunu okul olarak birlikte gerçekleştirebileceğimize inanıyoruz. O yüzden kapımız katılmak isteyen herkese açık.


Ne zamandır bu proje üzerinde çalışıyorsunuz? Tamamlamanız ne kadar sürdü?

Eren: Lisans döneminde üzerinde konuştuğumuz projeler vardı, fakat TheGardrobe'u tam olarak hayata geçirmeye 2013 ortasında karar verdik. Kısa bir süre içerisinde de siteyi bir dönem için açtık çünkü istediğimiz kendi kafamızda olan bir şey değil, insanların istedikleri bir şeyi yapmaktı. Siteyi açtığımız dönem kullanıcı geri dönüşlerini incelememiz açısından çok verimli geçti. Şimdi de bu geri dönüşlere göre çok daha geniş bir ekiple TheGardrobe'u yayına alıyoruz.

Osman Eren: İlk yayına almamız sadece kodlama kısmı olduğu için yaklaşık 1 aylık bir süre aldı. Sonrasındaki aşama ise içerik ve PR çalışmaları, geri dönüşlere göre kodların güncellenmesi olduğu için yaklaşık 5 aylık süreç diyebiliriz.

Çalışmalarınızı nerede sürdürüyorsunuz?

Osman Eren: Çalışmalarımızı şu anda TOBB ETÜ kampüsünde bulunan, Tepav binasının altındaki Garaj'da sürdürüyoruz. Garaj, bir inkübasyon merkezi. Yani bizim gibi start-up projelerinin gelişmesine yardımcı olmak amaçlı kurulan, bize mentorlük yapan, bizi yatırımcıyla buluşturan ve çeşitli etkinliklerden haberdar ederek konferanslara katılmamızı ve stant çalışması yapmamızı sağlayan bir yer.

TheGardobe’u oluşturma  sürecinde sizi zorlayan etmenler nelerdi?

Eren: Bizi en çok zorlayan etmen kırmamız gereken bir algıydı aslında. "TheGardrobe bir moda sitesi ya da blogu değil, bir sosyal ağ." Çünkü moda bizim ülkemizde biraz daha süslenmek gibi algılanıyor, biz ise giyinmeyle ilgileniyoruz. TheGardrobe'da moda kataloglarından fırlayan fotoğraflar bulamazsınız, biz blogger'lar veya modellerle de ilgilenmiyoruz.

Osman Eren: Zorlayan etmenlerden biri de yazılım desteği oldu açıkçası.Biz siteyi belirli bir yere getirdikten sonra bu alanda uzmanlaşan biriyle çalışmamız gerekti. Maalesef Ankara'daki üniversitelerde uzun bir süre böyle birini bulamadık. Bunu biraz girişimcilik çok konuşulsa da hala riskli görülmesine bağlayabiliriz.

Aylin: Ben de biraz Melek Yatırımcı konusundan bahsedebilirim. Görüşmelerimiz her ne kadar olumlu olsa da ki bugün bu iyi geri dönüşler sayesinde yaptıklarımızdan emin bir şekilde devam ediyoruz. Melek Yatırım zor ilerleyen bir süreç, projeden çok sunumla uğraşıyorsunuz veya ambalajını yapamadığınız güzel bir fikri çöpe atmak zorunda kalabiliyorsunuz. Aynı zamanda başarınızı maddileştirmiş olmanız gerekiyor. Biz bugün kendi kaynaklarımızla ilerliyoruz, başarılıyız ama Melek Yatırımcı'ların da daha cesaretli olması bizlerin işlerini daha da kolaylaştırabilir. 

Aylin, Melek Yatırımcıyı biraz daha ayrıntılı anlatabilir misin? Kim bu insanlar, nasıl iletişim kurdunuz?

Aylin: Melek yatırımcılar TheGardrobe gibi iş fırsatlarına yatırım yapan, işletmelerin büyümesi ve gelişmesi için sermaye sağlayan kişilerdir. Tabi bir fırsattan bahsettiğimiz için yatırımları riskli olur. Yine de internet projeleri için bu riskleri aslında karşılanabilir seviyelerdedir ve çok kısa sürede sonuç alma potansiyeline sahiptirler. Melek yatırımcılara çoğunlukla Garaj sayesinde ulaşıyoruz ama bunlar dışında ulaşmak da çok zor değil aslında, girişimcilerle melek yatırımcıları bir araya getiren etkinlikler var, bu etkinlikler sayesinde de onlarla iletişim kurabiliyoruz.

Ortak eğitimin şuan ki yaşamınıza ne gibi etkileri oldu?

Osman Eren: Ortak eğitim sayesinde farklı yerler gördüm, farklı insanlar tanıdım, farklı tecrübeler edindim ve her biri kendimi geliştirmemi sağladı. Yaptığım ortak eğitimler kendimin de birşeyler yapabileceğime inanmamı sağladı ve belki de TheGardrobe'a başlarken bulduğum cesareti ortak eğitimlerime borçluyum. Bunun dışında ortak eğitimde tanıştığım insanlarla hala görüşüyorum ve gerek TheGardrobe gerekse diğer konularda yardımlarını alıyorum.

Aylin: Organizasyon kültürü, yapısı nedir, işler disiplinli bir şekilde ekip olarak nasıl yürütülür, kriz anında ne gibi çözümler ve yaklaşımlar geliştirilebilir gibi konulara farklı pencerelerden bakmamıza ve kazandığımız tecrübeleri iş dışında da kullanabilmemize yardımcı oldu. 

Eren: Ortak eğitim iş disiplinini öğrenmemizi ve bir ekip olarak çalışabilmemizi sağladı. TheGardrobe dışında yaptığımız bireysel çalışmalarda da öğretilen teorik bilgilerin pratiğe nasıl dönüştüğünü görme fırsatımız oldu.

Bundan sonraki planlarınız neler?

Osman Eren: Eren'in dediği gibi Türkiye'ye yayılmak istiyoruz ve daha sonrasında da durmayıp başka projelerle daha da büyümek amacındayız.

Aylin:  TheGardrobe'u bilinen ve kullanılan bir sosyal ağ haline getirip devamlılığını sağlamak için elimizden gelenin de fazlasını yapmak.

Eren: TheGardrobe üzerine yoğunlaşıp onu hem TOBB ETÜ'den hem de Türkiye'den çıkan ünlü bir sosyal ağ haline getirmek.

Başarılarınızın devamını diler,bizlere de zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz.