Eray Kağan Şimşek 01.08.2017

Bir Girişimcilik hikâyesinin içerisinde kendini bulmaya ne dersin? TOBB ETÜ İşletme Bölümü 2011 yılı mezunumuz Eray Kağan Şimşek’in girişimcilik hikâyesiyle sizleri baş başa bırakıyoruz.

Eray Kağan Şimşek kimdir?

Merhabalar, 1987 Elbistan doğumluyum. Aslen Keşanlı olmama rağmen babamın işi dolayısı ile Babaeski’nin Alpullu kasabasında çocukluğumu geçirdim. 14 yaşında Kütahya Fen Lisesi’ne girerek yatılı okumaya başladım ve o zamandan beri aileden ayrı yaşamaya başlayarak kendi ayakları üstünde durma kavramı ile tanışmış oldum. 2005 yılında TOBB ETÜ İşletme Bölümü’nü kazandım ve o zamandan itibaren de Ankara’da yaşıyorum. Özellikle Rock olmak üzere müziğin tüm tarzları ile ilgili birisiyim. Ayrıca amatör davulcuyum. Bu ilgim sayesinde şu an da kendi girişimimi gerçekleştirdim diyebilirim.  

Eray Kağan Şimşek öğrencilik yıllarında nasıl bir öğrenciydi?

 Aslında biraz sorumsuz bir öğrenciydim diyebilirim. Dersler hariç her şeye ilgim vardı sanırım. Üniversiteye giren 2. dönem öğrencilerden olmamdan kaynaklı genelde sosyal faaliyetler ile ilgilendim çoğunlukla. 3 tane şenlik komitesinde yer aldım. Rock topluluğu başkanlığı yaptım. 3,5 sene okul tanıtım ofisinde faal olarak çalıştım. Anlayacağınız vaktimin çoğunu Nar’da geçirmiş bir öğrenciydim diyebiliriz. Öğrencilikten çok organizatörlük yaptım diyebilirim. Ankara’da o zamanlar Rock müzik fırtınası daha devam ediyordu. Çeşitli mekanlarda konser organizasyonları yapmakla, festivaller düzenlemek ya da festivallerde çalışmak ile ilgileniyordum.  

2012-2014 yılları arasında Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nde Özel Kalem olarak çalışmaktaydınız. İşe giriş süreciniz ve çalıştığınız pozisyonla ilgili neler söylemek istersiniz?

Mezun olduktan sonra 6 ay kadar çalışmadım. Daha sonra Turkcell’in çözüm ortaklarının birisinde işe başladım ancak 1,5 ay sonunda firmanın genel müdürü ile kavga ederek ayrıldım. Tam o zamanlarda bir gün telefonum çaldı ve mülakata çağrıldım ve bir hafta sonra kendimi TZOB’ da Özel Kalem olarak buldum. Bana nasıl ulaştıkları konusunda fikrim olsa da kesin bir bilgim yok gerçekten. Özel kalemlik, o birimde çalışmamış birisi için anlaması zor bir pozisyon. Makamın yaşayacağı hayatı önceden yaşayıp tedbir almanız gereken bir durum. Biraz yıpratıcıdır. Ama zevk aldığınız sayede çok keyiflidir. Bu iş sayesinde 64 il ve 4 ülke gezme şansım oldu. Benim gibi gezmeyi seven birisi için bulunmaz nimetti o zamanlar.        

Özel sektörden kendi işinizin patronu olmaya karar verdiğiniz sürede sizi iş değişikliğine yönelten etkenler nelerdi?

Patron? Kendi girişimini gerçekleştiren tüm arkadaşlarım bence bu diyeceğime katılacaktır ki patron değil bence şirketin amelesiyiz. Joker eleman gibi tüm birimlerde çalışıyorsunuz her işi bilmeniz gerekiyor falan… Kendi girişimimi gerçekleştirmem tamamen şartların beni buna itmesi ile oldu. Biraz uyumsuz ve susmaya bilmeyen birisiyim bence. Biraz da fevri çıkışlarım var tabii. İlk işimde Satış Birim Sorumlusu olarak çalışıyordum. Firma Müdürü her sabah tüm ekibin moralini bozarak satışa gönderirdi. En sonunda bu konuda şiddetli bir tartışma yaşadık ve naparsanız yapın diyerek çıkıp gitmiştim. TZOB’ da ise Özel Kalemlik yapmaktan zevk alsam da yıpranmıştım artık. Bu yıpranma zamanla motivasyonumu ve çalışma şevkimi kırmıştı. Bu sebeple ayrılma kararı aldım. Hemen akabinde askerliği aradan çıkartıp bir acentede iş geliştirme sorumlusu olarak görev aldım. 6 ay sonra anlaşamayıp ayrıldım. Bu sıralarda daha önceden tanıdığım başka bir acenteden satış ve pazarlama müdürlüğü teklifi geldi. Yaklaşık 9 ay çalıştıktan sonra orası ile anlaşamadım. Genel olarak Türkiye’nin iş ortamına alışmakta zorluk yaşıyordum. Bu denemeler zamanla bende, madem işin doğrusu sence böyle olmalı o zaman kendin yap da görelim hissiyatı uyandırmaya başladı. Nihayetinde kendi firmamı kurma kararı aldım ve LundoMICE dünyaya gözlerini açtı.

LundoMICE organizasyon firmanızın kuruluşundan bugüne kadar gelinen süre zarfı ile ilgili bizimle neler paylaşmak istersiniz?LundoMICE isminin bir hikayesi var mı?

İsim söyleniş, kulak dolgunluğu ve akılda kalıcılık düşünülerek karar verildi. Kelime olarak Lundo’nun bir anlamı yok. MICE ise uluslararası kabul görmüş Meeting, Incentive, Congress, Event kısaltmasıdır. Logosuna alanında uzman Abdullah Reha NAZLI tarafından sıkı bir araştırma ve çalışma sonunda karar verildi. Birçok kez Çok zor bir dönemde bu girişimi gerçekleştirdim. Biraz şanssız sayılabilirim sektöre giriş konusunda. Ohal döneminde kurdum firmayı. Kuruluştan 20 gün kadar sonra referandum kararı alındı. Bu karar devlet ile iş yapan firmaları etkilediği gibi beni de etkiledi tabii ki. git gel yaşamadım değil. Zor bir süreç oldu. Fakat şunu söyleyebilirim ki her zorluk bir fırsattır sözüne inanan birisiyim. Buna tutundum ve tabii ki bu süreçte yakın arkadaşlarımın ve ailemin çok desteği oldu. Bu sayede yavaş yavaş zorlukları aşmaya başladım ve daha bir seneyi tamamlamadan firmayı büyütme yolunda adımlar atabilmeye başladım. Bu süreçlerin hepsi bana şunu öğretti ki gerçekten hiçbir şey toz pembe değilmiş. Hali hazırda kendi girişimini gerçekleştirmiş arkadaşlarım zaten benzer süreçler ile karşı karşıya gelmişlerdir. Kendi işini kurmak isteyen arkadaşlarıma da bunu kabul ederek karar vermelerini önerebilirim.  

TOBB ETÜ Mezunu olmanın size kariyer hayatınızda ayrıcalık kazandırdığına inanıyor musunuz?

Kesinlikle… Bu üniversitede okumak bence büyük avantaj sağlıyor mezunlarına. Öğrenci iken bunun çok farkında olamıyoruz. Özellikle Ortak Eğitim Modeli inanılmaz bir ayrıcalık. TOBB gibi bir kuruluşun içinde yer almak kesinlikle vizyonunuzu geliştiriyor. Girişimci bir ruh var gerçekten üniversitemizde.  

TOBB ETÜ MED’in Girişimcilik konulu Coffee Networks #3  etkinliğimizin mezun konuklarından birisi olarak etkinliğimiz ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Bence daha sık ve büyük organizasyonlarla yapılması gereken bir etkinlik. Bizi dinlemeye gelen öğrenci arkadaşlara görmediklerini göstermesinin yanında, kendim için konuşacak olursam, o sıralardan bulunduğum yere gelirken neler yaşadığımı tekrar gözden geçirmemi sağladı. Daha büyük buluşmaların gerçekleşmesini isterim.  

Teşekkür ederim, keyifle kalın.

Keyif dolu röportajınız için teşekkür ederiz.