Cihad Haytural 15.04.2016

Endüstri Mühendisliği Bölümü 2012 Eğitim Öğretim Yılı Mezunumuz Cihad HAYTURAL ile keyif alarak okuyacağınıza inandığımız samimi bir röportaj sizleri bekliyor!!!

Cihad HAYTURAL kimdir? Bize kendinizden bahseder misiniz?

Merhaba öncelikle teşekkür ederim, bu sayfada yer almak oldukça mutluluk verici. 1990 Sivas doğumluyum. İlk ve ortaöğretimi Sivas’ta tamamladıktan sonra Kayseri Fen Lisesi’nden mezun oldum. Daha sonra 2007 yılında TOBB ETÜ ailesiyle tanıştım. Üniversite yıllarım oldukça dolu dolu geçti. Endüstri ve Verimlilik Topluluğu (EVT), 1907 UNIFEB toplulukları yönetim kurullarında bulundum. EVT başkan yardımcısı olduğum iki yıl içerisinde üniversitemizde ilk kez TEMÖB ve Liderlik Kampı’nı düzenledik. Bu etkinliklerin daha sonraki yıllarda daha başarılı olarak devam etmesi ve üniversitemizin tanıtımında rol oynaması oldukça sevindirici. 2012 yılında mezun olduktan birkaç ay sonra Türk Hava Yolları’nda işe başladım. 1 yıl sonra Türk Hava Yolları, Boeing ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ortak programı olan Air Transport Management yüksek lisansı programına İTÜ’de başladım. 2015 yılında uluslararası ortamlarda da yayınlanan ve aynı zamanda bitirme projem olan bir makale ile yüksek lisans eğitimimi tamamladım. İş ve yüksek lisanstan kalan zamanımı ise tenis, yüzme ve kayak gibi sportif etkinliklerle doldurmaya çalışıyorum. Tatillerimi genelde farklı ülkeleri gezerek değerlendiriyorum; bugüne kadar Avrupa, Amerika ve Orta Doğuda 12 farklı ülkede bulundum.  

Sizi Endüstri Mühendisliği Bölümünü okumaya sevk eden bir hikâyeniz var mı? Varsa bizimle paylaşır mısınız?

Endüstri Mühendisliği’ni seçmiş olmamın sebebi Kayseri Fen Lisesi’nde öğrenciyken yapılan bir mezunlarla buluşma etkinliğine dayanıyor aslında. Etkinlik sırasında tanıştığım bir mezun endüstri mühendisiydi ve uçakların rota planlamasında görev yapmaktaydı. Kendisinin ve farklı sektörde çalışan endüstri mühendisi mezunlarımızın anlattıkları bu mesleği seçmemde etkili olmuştur.  

Katkıda bulunduğunuz YGA (Young Guru Academy) “Oku Düşün Paylaş Projesi”ne dahil olma aşamanızdan başlayacak olursak bize neler söylemek isterseniz?

YGA (Young Guru Academy) Oku Düşün Paylaş Projesi’nde, Türkiye’nin bir çok seçkin üniversitesinde olan gençler, Türkiye´nin farklı yerlerinde geleceğin vicdanı, zekası yüksek liderlerini yetiştirmek için gönüllü olarak çalışıyorlar. Bu proje için her dönem 6. ve  7. Sınıf öğrencileri arasından seçilen öğrenciler ile yapılan keyifli etkinliklerle hedeflenen geleceğin liderlerini yetiştirme çalışmaları yürütülüyor. Ben de bu sosyal sorumluluk projesinde gönüllü olarak yer aldım ve üniversitemizde tanıtımı için çalışmalarda bulundum. Üniversitemizden seçilen arkadaşlarla birlikte ilköğretimdeki öğrencilerle kendi deneyimlerimizi paylaşırken ayrıca İstanbul’da her yıl düzenlenen YGA Zirvesi’nde aralarında Muhtar Kent, Güler Sabancı, Süreyya Ciliv ve YGA kurucusu Sinan Yaman gibi seçkin şirketlerin yöneticilerinin deneyimlerinden faydalanma imkanı bulduk.    

Wet'n Wild bulunma amacınız ve edinmiş olduğunuz tecrübeler ile ilgili bizimle neler paylaşmak istersiniz?

2009 yılında 1. sınıfın yazında üniversiteden arkadaşlarla birlikte Amerika’ya Work and Travel’a gitme imkânımız oldu. Orlando’da bulunan Wet’n Wild su parkında çalışarak oldukça eğlenceli bir 3 ay geçirdik. Hem İngilizceye olan katkısı hem de farklı kültürleri tanıma fırsatı sağladığı için Work and Travel programını tavsiye ederim.    

Üniversite hayatınız boyunca ortak eğitimlerinizi hangi kurumlarda gerçekleştirdiniz? Üniversitemizin zorunlu kıldığı Ortak Eğitim modelinin iş hayatınızda size ayrıcalık sağladığına inanıyor musunuz?

İlk ortak eğitimimi TAV İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirdim. İkincisini hizmet sektöründen sonra üretim sektörünü de görmek için Eskişehir Arçelik Buzdolabı İşletmesi’nde yaptım. İstanbul’da çalışmayı düşündüğümden son ortak eğitimim için Ceva Lojistik’i tercih ettim. Ortak Eğitim modeli iş hayatına uyum sağlamamızı oldukça kolaylaştıran bir program. Ayrıca farklı sektörlerde farklı deneyimler yaşamamızı sağlayarak hangisinin kendiniz için en uygun olduğunu görmemizi sağlayan bir ayrıcalık.    

TOBB ETÜ’den mezun olduktan sonraki zaman dilimi içerisinde geçirdiğiniz süreç ile ilgili bizlere ve okurlarımıza aktarmak istediğiniz deneyimleriniz var mı?

Üniversiteden mezun olduktan sonra birçok iş başvurusunda bulundum, bir kısmında son aşamalara kaldım, mülakatlara katıldım. Bu süreçte en çok eksikliğini yaşadığım konu üniversitemiz yeni olduğu için özellikle İstanbul’da çok fazla bilinmemesiydi. Ama zamanla bu dezavantajın mezunlarımızın artmasıyla, mezunlar derneğinin çalışmalarıyla giderileceğine inanıyorum. Bu konuda her mezunun üzerine düşeni yapması gelecekteki mezunlarımızın bu süreçleri daha rahat şekilde atlatmalarını sağlayacaktır.    

Şu anda birçok mezunumuzun çalışmak istediği kurum olan Türk Havayolları’nda Gelir Yönetimi Mühendisi olarak yaklaşık 2 (iki) yıldır görev almaktasınız. Görev alanınız ile ilgili bu firmada ve görevde çalışmak isteyen mezunlarımız için neler söylemek istersiniz?

Gelir yönetimiyle arz ve talebin yönetimi ile gelir maksimizasyonu amaçlandığından, endüstri mühendisliğinin kazandırdığı bakış açısının oldukça fazla kullanılabildiği bir alandır. Aynı zamanda sürekli değişen pazar koşullarını takip etmemiz gerektiğinden zevkli de bir iş. Ayrıca farklı ülkeleri görmeyi gezmeyi sevenler için de Türk Hava Yolları’nda çalışmak oldukça büyük bir ayrıcalık. Türk Hava Yolları ve Anadolu Jet’de çeşitli departmanlarda TOBB ETÜ mezunlarının sayısı gün geçtikçe artmakta. Bu alanlarda çalışmak isteyip ilgili ilanlara başvuran mezunlarımız bizlere de ulaşırlar ise daha fazla bilgi verebilir ilgili soruları cevaplayabiliriz.    

Kariyer planlaması yapmak isteyen mezunlarımıza verebileceğiniz tavsiyeler nelerdir?

Öncelikle hangi alanda yapacaklarına karar vermeliler, bu konuda kararsız olanlar üniversitemizin ortak eğitim ayrıcalığını kullanarak kendilerine en uygun sektörü belirleyebilirler. Daha sonra belirledikleri alanlarda başarılı olan insanları kendilerine örnek alabilir ve takip edebilirler. Bu alan için gerekli donanımları mezun olana kadar tamamlayıp rakiplerinin önüne geçebilirler. İngilizce ve ikinci yabancı dil de kariyer için oldukça önemli tabi. İkinci yabancı dili severek öğrenebilecekleri bir dili seçmelerini ve üniversiteden sonra da öğrenmeye devam etmelerini de tavsiye edebilirim.    

TOBB ETÜ Mezunlar Derneği olarak bizden beklentilerinizi öğrenebilir miyiz?

Bugüne kadar birkaç tane etkinliğe katılma fırsatım oldu. Sonuncusu İstanbul'daki kahvaltıydı.  İstanbul’da etkinlik olması beni oldukça memnun etti. Ankara ve İstanbul’da mezunlarımızın birbiriyle tanışmasını ve tecrübelerini paylaşmalarını sağlayan bu tarz etkinliklerin devam edeceğini ümit ediyorum. Mezunlarımız da çoğalıp üzerlerine düşen görevleri yaptıkça daha etkili ve aktif bir mezunlar ailesi olacağımıza inanıyorum. İlgi ve alakanız için tekrardan teşekkür ederim.  

Çalışma hayatınızda başarılarınızın devamı diliyoruz.