Emre Ertem 15.06.2015

ERTEM Bilişim Şirket Genel Müdürü ve BIYIK Cafe’nin Kurucusu, 2012 Eğitim-Öğretim Yılı TOBB ETÜ İktisat Bölümü girişimci mezunumuz Emre ERTEM’i TOBB ETÜ Mezunlar Derneği’nin röportajlar dizisinin bu ayki konuğu olarak ağırlamaktan büyük keyif duymaktayız.
  
 
Emre ERTEM kimdir? Bizlere ve değerli takipçilerimize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?
 
1988 Ankara doğumluyum. Aslen Kırşehirliyim. 1999 yılına kadar Kırşehir’de yaşadım. Sonrasında Ankara’da eğitimime devam ettim. Yüce Fen Lisesinden mezun oldum ve TOBB ETÜ İktisat bölümüne girdim. Lisede Fizik bölümünden olimpiyatlara katıldım. Üniversite yıllarımı eğitimden ziyade sosyal gelişime faydalı faaliyetlerde ayırdım. Model Birleşmiş Milletler(Model United Nation) adlı Birleşmiş Milletler Örgütü’nün gençlik simülasyonlarında 3 yıl görev aldım. 2007 yılında TOBB ETÜ bahar şenlikleri organizasyon komitesi Başkan yardımcılığını yaptım. Taraftarı ve üyesi olduğum Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün TOBB ETÜ’lü Kartallar grubunda Başkan yardımcılığı yaptım. Bu süreçte ITEC adlı sertifika programları yapan bir kuruluşta “Genç Yönetici Geliştirme Programı” sertifikası aldım.  
 
Emre ERTEM nasıl bir öğrencilik dönemi geçirdi?     
     
Öğrencilik dönemim çok dalgalıydı. İlkokulda bölgesel derecelere birçok kez girdim. Lise çağında ise belki yaşımızın verdiği etkiyle eğitime pek önem vermedim. Demek istediğim lise yıllarım haylaz denebilecek nitelikteydi. Çünkü o dönemlerden beri sosyal hayatın ve gerçek yaşamın eğitimden daha farklı bir yapı olduğunu düşünmekteydim. Üniversite yıllarım genel olarak kişisel gelişimimi artırmaya yönelikti. Bu yıllarda hiçbir ders kitabı almadım. Sınavlara hep son gün çalışan bir yapım vardı ve bu beni tüm üniversite dönemimde çok zorladı. Başta da belirttiğim gibi öğrencilik yıllarım istikrarsız ve dalgalıydı.
   

Girişimci ruhunuzun tohumları TOBB ETÜ’ de Eğitim-Öğretim aldığınız dönemde mi atıldı? İşletmenizi ve şirketinizi kurmadan önceki ve sonraki aşamalarda TOBB ETÜ bünyesinde görev yapmakta olan Öğretim Üyelerimizden destek aldınız mı?

Üniversiteye girdiğim yıllardan itibaren ticaretin hep hayatımın bir kenarında olmasını istedim. Bir yere girip çalışmak, masa başı oturmak ya da bir satışçı olmak istemedim. Bu yüzden de sürekli yeni fikir arayışları, proje üretme, ticari fırsatları yakalama içerisinde bulundum. Bir ürünü ya da hizmeti eksik olduğu yere götürmek her zaman kar ettirir. Bu eksik olan ürünün ya da hizmetin sağlanacağı bölgeyi seçmekte önemli bir kriter. Karar verme aşamasının sağlıklı geçmesi oturduğunuz yerden olmuyor. Sürekli bir araştırma, ticari sohbetler ve sosyal yaşam bu doğru karar verme sürecinin olmazsa olmazlarındandır. Bu sebeple en gelişime açık olduğumuz üniversite döneminin çok aktif olarak geçirilmesi gerektiğini düşünmekteyim. İşletmemi ve şirketimi kurma dönemlerinde sadece kendimi ve ticari olarak başarılı olan ve özellikle ticarete açık olan kişilerin fikirlerini dinledim. Bu süreçte okulumuzda ki öğretim üyelerimizden herhangi bir destek almadım.    

Şu anda BIYIK Cafe’yi işletmektesiniz. BIYIK Cafe’yi açmaya nasıl karar verdiniz?

Konuşmamda bahsettiğim gibi bir ürünün ya da hizmetin eksik olduğu yerde olmak önemli unsur. Yani alıcısı hazır satış yapma meselesi. Tabii bu kararı verirken çok karşıt görüşlerde çıktı. Bilmediğiniz iş, hizmet işi zordur, o bölgede bu iş tutmaz gibi ama şöyle düşünmek lazım örneğin bir yemek. Herkes her yemeği yemez ya da bir ürün herkes her ürünü kullanmaz. Bu yüzden yapılacak iş tercihinin kendi görüşünüze uygun olup olmamasına değil talep olup olmadığına bakmak lazım. Bu sebeple negatif yönlendirmeleri kulak ardı etmek lazım. Tabi Ankara’da tsunami sigortası yapmak istemiyorsanız.
   
BIYIK Cafe’nin konseptinden bahsedebilir misiniz?

Bıyık Cafe Gaziosmanpaşa semtinin en işlek ve popüler caddesi olan Köroğlu caddesindedir. Kapalı ve açık alana sahiptir. Büyük çoğunlukta genç kesimin geldiği masa oyunlarının olduğu, nargile satışı yapılan ve lig ve Avrupa kupaları maçlarını yayınlayan bir işletmedir. Bıyık adı son yıllarda bazı hastalıkların tedavisine slogan olan ve simgeleşen İngilizce karşılığıyla “moustache”den gelmektedir. Kafenin logosu da bıyık şeklindedir. Kahvaltı, makarna, salata, et ve tavuk, fajita ve wrap, hamburger gibi yiyecek menüleri bulunmaktadır.    

Eş zamanlı olarak hem BIYIK Cafe’yi işletmekte hem de ERTEM Bilişim’i Şirket Genel Müdürü olarak yönetmektesiniz. Bir ay içerisinde de
www.madbangz.com adresli e-ticaret sitesini açacağınızı sevgili takipçilerimizle paylaşmak isteriz. Farklı sektörlere yönelme nedeninizi öğrenebilir miyiz? Bu tempoda çalışmak sizi zorluyor mu?

Hayatlarında çok başarılı olmuş işadamlarının kariyerlerini ve tavsiyelerini incelediğinizde tek bir gelir kaynaklarının olmadığını görürsünüz. Tavsiyelerinde hep bir ana iş sahibi olunması gerektiğini, bu işten elde edilen kar ile başka sektörden bir yatırım yapılıp birden fazla çeşmeden su içilmesi gerektiğini söylerler. Ben de bu sebeple farklı sektörlerde ya da aynı sektörün başka kollarında iştiraklerimi arttırdım. Birden farklı odak noktamın olması zaman zaman dengelerimi bozmuyor değil. Gerek finans gerek psikolojik gerekse fizyolojik. Ancak 27 yaşında biri olarak bu dönemlerimin böyle geçmesinden de memnunum.    

Sizin yolunuzdan gitmek isteyen girişimci takipçilerimize yol gösterici olması açısından kısaca ERTEM Bilişim’in kuruluş aşamasından bugüne kadar geçirdiği süreçten bahsedebilir misiniz?

Mezun olduktan sonraki yaklaşık 1 yıllık süreçte ne yapmam gerektiğini hangi işi ana işim olarak belirlemem gerektiğini ya da o işin benim karakter yapıma ne kadar uygun olup olmadığını detaylı şekilde irdeledim. Kararlar alındıktan sonra bu süreci hayata geçirme süreci başladı. Kuruluş yeri vb. belirlenmesinden sonra daha önce çalışmayı istediğim kişilerle anlaşmalarımı yaptım. Şirket kuruluş işlerinin tamamlanmasından sonra ise aktif olarak satışa ve devlet ihalelerine girmeye başladık. Şirket 1 yaşına 12 Şubat itibariyle girdi. Bu süreç gerçekten birçok yerde elde edilemeyecek tecrübelerle geçti. Maaş vermek işe almak işten çıkarmak burada konuşulduğu gibi kolay şeyler değil. İşe geliş saatleri kime nerede nasıl davranman gerektiği şirket temsiliyeti gibi konularda büyük tecrübeler edindim. Kendi işini kurmak isteyen ya da işletme açmak isteyen arkadaşlarımıza tavsiyem şudur. Hiç korkmayın ve inandığınız işi yapın. Zorlu dönemler, psikolojik bunalımlar, fiziksel yorgunluklar geçiriliyor, ama sonra mezun olduğunuz okuldan birisini ortak eğitime ya da işe aldığınızda hepsi geçiyor. Şu an şirketimde okulumuzdan bir öğrenciye staj yaptırmaktan ötürü çok mutlu ve gururluyum.  

TOBB ETÜ ailesinin bir bireyi olarak TOBB ETÜ MED’den beklentileriniz nelerdir?

Öncelikle TOBB ETÜ MED’in yeni Yönetim Kurulunu tebrik ederim. Kendilerine hem bu görevlerinde ve hem de iş hayatlarında başarılar dilerim. Mezunlar Derneği olgusu çok derin ve sağlam kökleri olması gereken bir yapıdır. Okulumuzdan mezun olan her bireyin öncelikle Mezunlar Derneği’ne üye olması gerekmektedir. Sosyal etkinlikler, iş alanları ve bağlantılar açısından oldukça önemlidir. Mezunlar Derneğimizin bu dönem güzel işler yaptığını görmekteyiz. Kişilerin özel günlerinin kutlanmasından mezunlara tek tek ulaşılmasına, sosyal medya iletişiminden sosyal duyarlılığa kadar organizasyonlarını ve faaliyetlerini takip etmekteyim. Onlara düşen başlattıkları bu süreci aynı şekilde devam ettirmeleridir. Yeni mezun arkadaşlarımıza ya da yeni bir iş arayan arkadaşlarımıza Mezunlar Derneği’ne mensup diğer kişilerle ortak noktada buluşturma misyonunu üstlenmesi gerekmektedir. Bu şekilde TOBB ETÜ mezunları olarak daha da başarılı olur ve çok geniş bir yapı oluşturmuş oluruz.    

Keyifli röportajımızı burada sonlandırırken değerli vaktinizi bizlere ayırdığınız için teşekkürlerimizi sunarız.