ZEHRANUR AYDEMİR 01.08.2023

TOBB ETÜ Mezunlar Derneği’nin röportajlar köşesinde bu ay, 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde TBMM'nin en genç üyesi seçilen AK Parti Ankara Milletvekili, Endüstri Mühendisliği 2021 ve Bilgisayar Mühendisliği 2023 mezunumuz Zehranur Aydemir’i ağırlıyoruz.

Zehranur Hanım öncelikle röportaj davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Zehranur AYDEMİR kimdir, bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

1998 yılında Ankara’nın Çankaya ilçesinde doğdum. Üniversite öğrenimini, Ankara TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde tamamladım. Endüstri Mühendisliği bölümünde tam burslu olarak okurken Bilgisayar Mühendisliği bölümünden çift anadal yaptım ve 2021 yılında Endüstri Mühendisliği, 2023 yılında Bilgisayar Mühendisliği’nden mezun oldum. Milletvekili seçilene kadar bir savunma sanayi firması olan MILSOFT’ta yazılım mühendisi olarak çalışmaktaydım, siyasi hayatıma ise 2016 yılında AK Parti’de başlayıp çeşitli görevler aldım. Halen AK Parti Gençlik Kolları MYK Üyesi olarak AR-GE ve Eğitim Başkanı olarak görev yapmaktayım. AK Parti Ankara 1. Bölge milletvekili olarak 14 Mayıs’ta seçildim, hala görevimi sürdürüyorum. Evliyim, iyi seviyede İngilizce, orta seviyede ise Almanca biliyorum.


TOBB ETÜ’yü tercih etmenizde en önemli etkenler neler oldu? Üniversitede geçirmiş olduğunuz eğitim-öğretim dönemleriniz ile ilgili bizlerle neler paylaşmak istersiniz?

En önemli etken ortak eğitim imkanlarıydı. TOBB ETÜ’yü ilk araştırdığımda çeşitli firmalarla yapmış olduğu anlaşmalar ve iyi bir hazırlık eğitimi vermesi beni etkilemişti.

3 dönem olmasından dolayı çok yoğun bir okul olması bir yana, eğitim modüllerinde proje odaklı olması, farklı şirketlerin farklı pozisyonlarda görev alma şansımızın olması büyük avantajdı. Ayrıca okul kulüplerindeki faaliyetler ile daha mezun olmadan hem sorumluluk bilincimizin gelişmesi hem de kendimizi daha iyi tanıyarak mezun olduğumuzda hangi sektörde ve hangi alanda çalışmak istediğimizi farkına varmamızı sağlaması yine TOBB ETÜ’yü tercih etmemdeki sebeplerdir.


TOBB ETÜ Endüstri Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği bölümünden öğreniminizi tamamladınız. Sizi her iki mühendislik bölümünü seçmeye yönlendiren bir hikâyeniz var mı?

Problemin kök nedenini araştırmayı, planlamayı ve o planı hayata geçirecek en doğru yol haritası çizmeyi seven bir çocuktum. Üniversite sınavına hazırlanmak için kendime hedefler belirlemem gerekiyordu, okuyabileceğim bölümleri araştırmaya başladım. O günlerde Endüstri Mühendisliğini araştırdığımda bana en uygun mesleğin bu olduğunu anladım.

Çift anadal yapmaya karar vermem ise üniversitede almış olduğum Bilgisayar Programlama dersi sayesinde oldu. Algoritma ve kodlamayı öğrendiğimde bunu neden 18 yaşıma kadar öğrenmediğimi sorgulamaya başladım. Ve çift anadal yaparak bu alanda kendimi daha çok geliştirmeye karar verdim. Çift anadal yaparken de en büyük hayalim herkesin kodlamayla daha erken yaşlarda tanışmasını sağlayacak projelere imza atmaktı. Ve bugün Türkiye’nin en genç milletvekili olarak çalışmak ve hayata geçirmek istediğim proje de işte bununla alakalı.
 
Peki, biraz da ortak eğitim hakkında konuşalım. TOBB ETÜ’nün Ortak Eğitim Modeli anlayışını nasıl değerlendiriyorsunuz? Kendi tecrübelerinizi göz önünde bulundurursanız, öğrencilerin bu dönemi daha verimli geçirebilmeleri için ne gibi tavsiyeler verebilirsiniz?

İlk stajımı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin bir iştiraki olan Akıllı Binalar Tesis Yönetimi A.Ş.’de Stratejik Planlama ve İş Geliştirme biriminde yaptım. İkinci stajımı HAVELSAN’da Bilgi İletişim Teknolojileri Genel Başkanlığında tamamladım. Son stajımı da MILSOFT Yazılım Teknolojileri A.Ş.’de yazılım mühendisi olarak gerçekleştirdim.

Ortak eğitim imkânları sayesinde çok büyük tecrübeler kazandım. Alanında uzman kişilerle tanışma ve onlarla çalışma fırsatım oldu. Bir yandan okulda eğitim alırken bir yandan da stajlarımla üniversitede almış olduğumuz derslerdeki teorik bilgilerin sahadaki pratik karşılığını görebilme ve anlayabilme fırsatım oldu.

Bence TOBB ETÜ’yü diğer üniversitelerden ayıran en önemli özelliği Ortak Eğitim Modeli ve bu modelin çok iyi uygulanması.
Son olarak şunu söylemek isterim. Ortak Eğitim Modeli sayesinde daha yeni mezun olurken Türkiye’nin en önemli 3 firmasında çalışmış tecrübeli bir mühendis olarak kariyer hayatıma başladım.

Öneri kısmına değinecek olursam, arkadaşlarıma şunu önermek isterim: Stajlarınızın her birini farklı bir alanda farklı bir disiplinde yapın. Böylelikle daha mezun olmadan hangi alana daha yatkın olduğunuzu, hangi alanda çalışmak istediğinizi daha rahat keşfedersiniz.

Mezun olduktan sonra kariyer hayatınıza başlama süreciniz nasıl gelişti? Süreciniz ile ilgili okurlarımızla neler paylaşmak istersiniz?

Ben son ortak eğitimimi MILSOFT’ta tamamlamıştım. Anadalım olan Endüstri Mühendisliğini tamamlamış çift anadalım olan Bilgisayar Mühendisliğine devam etmekteydim. Şirket tarafından part-time devam etme teklifi alınca çok mutlu oldum. Yaklaşık 2 yıl boyunca burada çalışma fırsatım oldu. Aslında çalışma hayatıma ortak eğitim sayesinde başlamış oldum.

Genç yaşta siyasi hayatınız nasıl başladı?

TOBB ETÜ’ye başladığımda yoğun bir üniversite hayatının içinde bulmuştum kendimi ama sosyal açıdan da kendimi geliştirmek farklı alanlarda da tecrübe edinmek istiyordum. Bu amaçla kendime siyasi bir idol olarak benimsediğim Recep Tayyip Erdoğan’ın partisi olan AK Partiye üye oldum ve görev almaya başladım. Evet parlamentonun en genç milletvekili olabilirim ancak yaklaşık 7 yıldır AK Parti’de çeşitli kademelerde görev almaktayım.
 
Endüstri Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun olacak ve kariyer planlaması yapmak isteyen TOBB ETÜ’lülere verebileceğiniz tavsiyeler nelerdir?

Çok çalışmaları gerekiyor. Bunu bir klişe olarak söylemiyorum. Kendimden örnek vereyim. Kütüphaneler benim en çok vakit geçirdiğim yerlerdi. TOBB ETÜ’nün en sevdiğim yanlarından biri Millet Kütüphanesi’ne ve Milli Kütüphane’ye yakın olması. Son 2-3 yılımın büyük bir bölümünün bu kütüphanelerde geçmiş olduğunu söyleyebilirim. Bunu da tabii ki ders çalışmak için yapıyordum.

Kendilerine hiçbir zaman limit koymasınlar her zaman en iyiyi hedeflesinler. Ve şunu söylemek istiyorum: Şimdiden iş kaygısı içerisine girmesinler. Kendini yetiştirmiş iyi bir mühendis için her zaman kapılar açıktır. Yeter ki şu 4-5 yıllık eğitim hayatlarını çok iyi geçirsinler.


Sosyal hayatta neler yapıyorsunuz? Yorucu iş temponuzda kendinize nasıl vakit ayırabiliyorsunuz?

Tabii benim için yeni bir süreç. Ne kadar siyasetin içinde olsam da milletvekilliği benim için farklı bir alan ve bu mesaisi olmayan bir iş. Ancak buna rağmen zaman oluşturmaya çalışıyorum. Bu zamanda da sevdiğim aktiviteleri yapmaya gayret ediyorum. Eşimle vakit geçiriyorum.
Okuma listemdeki kitapları okumaya ve onları tamamlamaya gayret ediyorum. Hayata geçirmeyi planladığım ve şu anda planlamaları tamamlanma aşamasında olduğumuz projeler var, onlara vakit ayırıyorum.


TOBB ETÜ Mezunlar Derneği hakkındaki düşüncelerinizi ve beklentilerinizi öğrenebilir miyiz?

Staj yaptığım kurumlarda TOBB ETÜ mezunu olan yöneticilerle çalışma fırsatım olmuştu. Artık pek çok kurumda TOBB ETÜ’den mezun olmuş çok iyi eğitimli uzmanlar, yöneticiler bulunmakta. Bu da yeni mezun olacak arkadaşlarımız için çok büyük bir avantaj. Mezunlar derneğimizin mezunlarımızın nerede olduğunu bilmemizde ve onları bir araya getirmede göstermiş olduğu gayretler takdire şayan. Umarım bu tarzdaki çalışmalar güçlenerek devam eder ve TOBB ETÜ ailesinin gittikçe daha çok büyümesine vesile olur.


2023 yılının Ağustos ayı konuğu olarak bizlere değerli zamanınızı ayırdığınız için okuyucularımız ve TOBB ETÜ Mezunlar Derneği adına teşekkürlerimizi sunuyoruz. Yaşamınız boyunca başarılarınızın artarak devam etmesini temenni ediyoruz.