MUHAMMED ENİS YURTER 01.11.2023

TOBB ETÜ Mezunlar Derneği’nin Röportajlar köşesinde bu ay, Görsel İletişim Tasarımı 2022 mezunumuz, Papatya Şarabı kitabının yazarı Muhammed Enis Yurter’i ağırlıyoruz.  

Enis Bey öncelikle röportaj davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Muhammed Enis Yurter kimdir, bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?  

Tabii, fırsat bulmuşken öncelikle TOBB ETÜ Mezunlar Derneğine teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Ben Enis, 26 yaşındayım ve Paris’te yaşıyorum. Üniversite yolculuğuma TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde başladım; ancak bir buçuk yıl sonra Görsel İletişim Tasarımı bölümünde yatay geçiş yapıp mezun oldum. Şu anda Paris’te Pazarlama ve Data Analizi yüksek lisansı yapıyorum. Kişisel olarak, 1750 satranç ratingi olan oldukça başarısız ama tutkulu bir satranç oyuncusuyum, ayrıca 8 sene klasik piyano dersi aldım. Annem ve babam, benim ve kardeşlerimin her zaman farklı hobilere sahip olmamızı desteklediler. Bu desteklerinin benim ve kardeşlerimin farklı branşlarda gelişmesine yol açtığını düşünüyorum.

TOBB ETÜ’yü tercih etme sebebinizi öğrenebilir miyiz? TOBB ETÜ’de geçirmiş olduğunuz eğitim-öğretim yıllarınız ile ilgili bizlerle neler paylaşmak istersiniz?

Kurumsal üniversite denince akla ilk gelen ismin TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi olduğunu düşünüyorum. Neredeyse her bölümünden mezunları ceplerinde bir yıllık iş dünyası tecrübesi ile mezun oluyor, bunun ilk neden olduğunu söyleyebilirim. Okurken yapmış olduğum stajlar da bana yurt dışında büyük artılar olarak yansıdı.    

Sizi Görsel İletişim Tasarımı Bölümünü okumaya sevk eden bir hikâyeniz var mı? Varsa bizimle paylaşır mısınız?  

Resim çizmeyi çok seven biriyim, bu yatkınlığımın bana faydası olacağını umarak bu bölüme başladım. İlk olarak bölümün programı dikkatimi çekti. Programın yaratıcılığa büyük vurgu yaptığını fark ettim ve bir karikatürist olarak burada başarılı olacağımı düşündüm. Bölümde yer aldığım her projenin içine şakalar ekleyerek zevkle okudum.    

Peki, biraz da ortak eğitim hakkında konuşalım. TOBB ETÜ’nün Ortak Eğitim Modeli anlayışını nasıl değerlendiriyorsunuz? Şu anda kariyer hayatınızda, yapmış olduğunuz stajlarda elde ettiğiniz tecrübelerden yararlanıyor musunuz?  

Öncelikle kariyer hayatında üniversitenin müthiş bir yeri olduğunu düşünmüyorum. Ancak ortak eğitim modelinde almış olduğumuz eğitimin kesinlikle elle tutulur bir değer olduğunu düşünüyorum. Şu anda devam eden yüksek lisans programımda birçok farklı workshop ve uluslararası platformda bulunma şansım oldu. Kendi konumun dışındaki alanlarda rahat hareket etmemin ve farklı konulara aşinalığımın ortak eğitim modelinden kaynaklandığını düşünüyorum.    
 
Yazar olma hikâyenizden bahsedebilir misiniz? Nasıl ve ne zaman başladı? Geleceğe dönük hedef ve hayalleriniz nelerdir?

Tabii, tıpkı resim çizmeye olan ilgim gibi her zaman hikayelere de ilgim vardı. Sadece yazarlığa dönük planlarım yok, bir konuya bel bağlamanın doğru olmadığını düşünüyorum. Geçmişte birçok ticari girişimimde oldu ayrıca şu anda bir start-up şirketinde kurul üyesiyim ve bir e-spor takımının yönetim üyesiyim. Kesin ve köşeli plan yapmaktan kaçan biriyimdir.    

Bize kitabınızdan biraz bahseder misiniz?

Öncelikle kitabın esprisinden bahsetmek istiyorum. Tüketiciye yetişmekte zorlanan eğlence sektörünün değiştiğini görerek farklı bir fikir ile yola çıktık. Artık oturup uzun romanlar okumaya benim vaktim bile olmuyor, başlamadan önce kesinlikle uzunluklarını dikkate alıyorum çünkü başlayıp yarıda elimden atarsam içimde kalıyor. Mina Urgan’ın ünlü lafı; karpuz kelek çıktı bitirmezsin- lafını tam olarak kabul edemiyorum, bitirmek gerek. Bahsettiğim espriye gelince; kitap çeşitli hikayeden oluşuyor yani başlayıp ara verme olanağınız var. Bu model son zamanlarda özellikle dizilerde oldukça ünlü oldu, her bölümde farklı bir hikayenin farklı oyuncularla çalışılması ve izleyicinin böylelikle dikkatinin daha sıkı tutulması hoşuma giden bir fikir olmuştur. Kendi kitabımda da beş farklı çeşitte yazılar yazdım; bir dram, bir gerilim, bir biblical-kurgu, bir kurgu ve son olarak bir tarihsel-kurgu ile hem kendimi farklı konu başlıkları altında denemek hem de farklı zevklere hitap etmeye çalıştım.
   
Mezun olduktan sonra yüksek lisans eğitimi için Fransa’dan kabul aldığınızı bilmekteyiz. Kabul süreciniz nasıl gerçekleşti? Eğitim için yurtdışına gitmek isteyen TOBB ETÜ öğrencilerine verebileceğiniz tavsiyeler nelerdir?

Tavsiyeler olarak, düşünülenin tam aksine, yurt dışında eğitim almanın kolay olduğunu gördüm. Ben Türkiye’den ayrılmadan önce uzun zaman stres yaşamıştım ama yolculuğa çıkınca işlerin kolaylaştığını gördüm. Son tavsiyem, evcil hayvanları olanlar tekrar düşünsün.
   
Sosyal hayatta Enis Bey kimdir? Yorucu iş temponuzda kendinize vakit ayırabiliyor musunuz?
 
Elbette belirli süre zarfı içinde kendime vakit ayırmaya çok dikkat eden biriyim. Sosyal ortamlarda genelde hiperaktif biri olduğum için çok oturup kalktığım için dikkat çekerim.
      
TOBB ETÜ Mezunlar Derneği hakkındaki düşünceleriniz, beklentileriniz nelerdir?

Öncelikle, beklentilerimin sınırsız olduğunun altını çizmek istiyorum. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin eğitim ve öğretimde farklı bir misyonu olduğunu görüyorum. Aynı şeyi Mezunlar Derneği içinde söyleyebilirim. Teşekkürler.    

2023 yılının Kasım ayı konuğu olarak bizlere değerli zamanınızı ayırdığınız ve bizleri kırmadığınız için okuyucularımız ve TOBB ETÜ Mezunlar Derneği adına teşekkürlerimizi sunuyor, başarılarınızın artarak devam etmesini diliyoruz.