TARIK DEVRAN 01.02.2024

TOBB ETÜ Mezunlar Derneği’nin Röportajlar köşesinde bu ay, Hukuk Bölümü 2020 mezunumuz, Aydın Legal Consulting danışmanlık firmasında Yönetici Ortak Avukat olan Tarık Devran’ı ağırlıyoruz.  

Tarık Bey öncelikle röportaj davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Tarık Devran kimdir, bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

1997 yılında Ankara’da doğdum. Üç erkek çocuklu bir ailenin ortanca çocuğum. Babam esnaf annem ise ev hanımıdır. Ticaretin içinden gelen bir aile içinde olduğum için küçük yaşlarda babam ile çalışmaya başladım. Bu sayede sosyal hayatı erkenden tanıma fırsatını buldum. İş ahlakını ve düzenini ise bu yıllardan itibaren öğrendim. 2015 yılında TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni tam burslu bir şekilde kazandım. Üniversite hayatım boyunca fakülte topluluklarında yönetim kurulu ve denetim kurulunda olmak üzere faaliyetlerde bulundum. Ayrıca halihazırda yine fakülte yıllarında kurucu yönetim kurulu üyesi olduğum Söğütözü Hukuk Derneği’nde halen daha aktif olarak çalışmaktayım. Bu kapsamda eğitim hayatım boyunca çok kapsamlı programlarla STK faaliyetlerinde bulundum. Ankara Barosu Bağımlılıkla Mücadele Kurulu Başkan Yardımcılığı göreviyle de çok önemli bir hususta toplumumuza duyarlılık kazandırmak için çalışmalar yürütmekteyim.   Üniversiteden başarıyla mezuniyetim sonrasında ABD’nde 1 yıl yaşayıp hem ileri düzey İngilizce eğitimi hem de Chicago’da yer alan Loyola Üniversitesi’nde Business Law alanında eğitim aldım. İyi derecede İngilizce bilmekteyim. Ardından TOBB Türkiye Ticaret Merkezleri A.Ş.’nin Chicago’da yer alan ülkemizi başarıyla temsil eden TOBB Trade Center’da beş ay Legal Intern olarak staj yapma fırsatı buldum. 2022 yılı Ekim ayında ise ülkeme geri döndüm. O günden itibaren ise TOBB Türkiye Ticaret Merkezleri A.Ş. Ankara merkezinde Hukuk Müşavirliği’ne başladım. ABD’de bizzat yerinden gördüğüm ülkemizin katma değerli şirketlerinin ihracat yapmasında ve ABD pazarına açılmasında bizzat çalışma şansım oldu. Bu kapsamda yerli firmalarımıza hem ABD içerisinde eyaletlere hâkim hukuk sisteminde hem de yerel hukukumuzun ihracat için uyum süreçlerinde kıtalar arası bir destek sağladım. Yetmişe yakın firmanın şirket açılışı ile başlayan ABD pazarına girme sürecinde her türlü hukuki ve muhasebe hizmetleri desteği sağladım. 2023 yılı Kasım ayında yani tam bir yıl sonra Serbest Avukatlık mesleğimi icra edebilmek için buradaki görevimden ayrıldım.   2023 Kasım ayından beri ise Aydın Legal Consulting firmamızda Yönetici Ortak olarak serbest avukatlık meslek kariyerime adım attım. Buna ek olarak bu sıralar ABD içerisinde şirket kurulum ve muhasebe hizmeti sunmak için kurduğumuz yeni şirketimizle ilgileniyorum.      

TOBB ETÜ’yü tercih etme sebebinizi öğrenebilir miyiz? TOBB ETÜ’de geçirmiş olduğunuz eğitim-öğretim yıllarınız ile ilgili bizlerle neler paylaşmak istersiniz?

Üniversitemiz kuruluşundan beri yıldızı sürekli parlayan ve adından her geçen gün daha fazla söz ettiriyor. Dolayısıyla tercih etmek için çokça sebebim vardı. İş dünyasıyla olan bağlantıları ile öğrencisini hayata yetiştirme misyonu ve vizyonuyla farklı olduğundan şüphem yoktu. Ayrıca akademik kadrosu, ileri düzeyde İngilizce eğitimi ve sosyal imkanlarıyla tercih etmemdeki sebeplerdendi. Ayrıca, TOBB etiketini taşıyor olması ve öğrencilerine iş dünyasının gerçek dinamikleriyle erkenden tanıştırmasıyla daha üniversite hazırlık dönemlerimde dahi üniversitemizi takip ediyordum. Dolayısıyla TOBB ETÜ’lü olmanın ayrıcalıklarının farkında olarak bu ailenin bir parçası olup üniversitemizi tercih ettim.   Üniversite yıllarımda son derece verimli ve keyifli geçti. Hocalarımızın da desteği ve yönlendirmesiyle fakültemizin birçok organizasyonunda aktif görev aldım. Bu yıllarda güzel dostluklarım da oldu ve halen daha birçok arkadaşımızla birlikteliğimiz devam ediyor. TOBB etiketi ile çok büyük imkanların kapılarının aralandığı gördük ve üniversitemizin marka değerine layık birçok etkinlik ve organizasyonu da bizzat düzenleme fırsatım oldu. İlk defa TOBB ETÜ Hukuk Topluluğu yönetimindeyken 29 farklı şehirden 850’ye yakın öğrenci ve genç mezun arkadaşımızın katılımıyla düzenlediğimiz Kariyer Günleri programını özellikle paylaşmak isterim. Sonrasında gelenekselleşen Kariyer Günleri’nin temelini attığımız o dönem hakikaten okulumuzun da en kapsamlı etkinlikleri arasında olmuş ve 3 gün süren bu programda Vali, Kaymakam, Büyükelçi, Hâkim, Savcı, Avukat, Bürokrat, Milletvekili gibi son derece ülkemizin kıymetli meslek grubundan büyüklerimizi ağırlamanın şerefine nail olduk. Tabii bu programın en kıymetli ve özel anı Mütevelli Heyeti başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla programın başlamasıydı. O günlerin hatırası bir ömür aklımda olacak.
  
Sizi Hukuk Bölümünü okumaya sevk eden bir hikâyeniz var mı? Varsa bizimle paylaşır mısınız?

12 yaşımdan itibaren hep hukuk fakültesinde okumak istiyordum. Küçük yaşlardan itibaren memleket meseleleriyle ilgileniyor ve her zaman kendimi bir hak savunuculuğu içerisinde buluyordum. Dolayısıyla hem siyasetin hem hak savunuculuğu bir arada olduğu hukuk fakültesi hep hayalimdi. Hayata karşı duruşum ve inancımın bir gereği olarak haksızlığa asla tahammül etmeyişim küçük yaşlarda ailem de gördüğü içindir ki benim bu tercihimde hep yanımda oldular. Bir de sonradan öğrendiğim ve çok kıymet verdiğim bir husus da babamın gençlik yıllarında okuma imkânı olsa avukatlık yapmak istediğini ifade etmesiydi. Bu da o dönem beni etkiledi ve tercihimden bir kez daha emin olmamı sağladı. Ayrıca ağabeyim de hukuk fakültesi mezunudur ve aynı zamanda meslektaşımdır. Bana bu hususta örnek olmuş ve yine tercih etmem de çok etkili olmuştur.   
    
Peki, biraz da ortak eğitim hakkında konuşalım. TOBB ETÜ’nün Ortak Eğitim Modeli anlayışını nasıl değerlendiriyorsunuz? Şu anda kariyer hayatınızda, yapmış olduğunuz stajlarda elde ettiğiniz tecrübelerden yararlanıyor musunuz?  

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’ni farklı kılan yegâne husus Ortak Eğitim Modelidir. Günümüzde yeni mezun gençlerimizin en çok problem çektiği husus teoriğe boğulmuş bir eğitim anlayışı sonrasında pratik hayata adaptasyon sağlayamamasıdır. Dolayısıyla Ortak Eğitim Modeli daha üniversite yıllarında teorik eğitimi pratik ile birleştirme imkânı sağlıyor. Bunlara ek olarak Ortak Eğitim modelinde iş yerlerinin özenle seçilip ve bu iş yerlerinin faydalı olup olmadığının ciddi bir şekilde denetiminin yapılıyor olması sayesinde maksimum verim alınan bir staj dönemi oluyor. Sonrasında meslek seçiminde objektif bir değerlendirme yaparak karar vermemizi sağlıyor ve bu sayede üniversite biter bitmez ne istediğini bilerek hızlıca mesleki kariyerine adım atabiliyoruz. Sonuçla Ortak Eğitim Modeli sayesinde üniversite hayatı sonrasında meslek hayatına herkesten önde başlama fırsatımız oldu. Dolayısıyla TOBB ETÜ’nün en büyük farkı Ortak Eğitim Modelidir. Ofis olarak bu hususta Ortak Eğitim sistemine destek veriyor ve her dönem üniversitemizden stajyer almaya devam ediyoruz.   Şahsım adına da ortak eğitim; iş disiplini kazanmam, kurumsal kimlik kazanmam, iş yönetimini anlamam gibi ve daha birçok yönümü geliştirmem açısından bana çokça özellik kazandırmıştır.

Geleceğe dönük hedef ve hayalleriniz nelerdir?

Meslek kimliğine yakışır, dürüst, güvenilir bir Avukat olarak her daim anılmak, Memleketime, aileme, desteklerini eksik etmeyen büyüklerime ve dostlarıma yakışır bir birey olmak, mesleki kariyerim boyunca saygın, kıymetli bir duruşu olan ve inandığım değerler doğrultusunda bu duruşumu bozmadan hayatımı idame ettirmek hedefi ve hayali içerisindeyim.  

Sosyal hayatta Tarık Bey kimdir? Yorucu iş temponuzda kendinize vakit ayırabiliyor musunuz?  

İş hayatı her zaman yoğun ve tempolu geçse de kendime vakit ayırmaya özen gösteriyorum. İnsanın kendini hatırlaması ve kendine değer vermesi iş hayatının da daha sağlıklı ilerlemesine vesile olduğuna inanırım. Bu nedenle sosyal hayatımda nitelikli vakit geçirmeye özen gösteriyorum. Hobileri olan, gezmeyi seven, sanat ve spora önem veren, yeni deneyimlere meraklı biriyim. Ankaragücü kongre üyeliğim mevcut bu nedenle şehrimin futbolu ile yakından ilgilenirim. Bunun yanında spor yapmaya özen gösteririm. Mesleğim gereği yurt içi ve yurt dışı seyahatleri yapmaktayım ve buralarda bulunduğum her şehrin görülecek, gezilecek yerlerini görmeden gezmeden dönmemeye özen gösteririm. Çünkü her yolculuğun her yeni görülen şeyin insana bir şey kattığına inanırım. Ankara içerisinde tiyatro, konser, çeşitli sanatsal faaliyetleri mümkün mertebe takip etmeye özen gösteririm. Buna ek olarak şu sıralar sunuculuk eğitimi almaya başladım. Hem Ankara Barosu’nun hem üniversitemizin bazı programlarında sunuculuk ve moderatörlük yaptıktan sonra çok keyif aldığımı fark etmemle beraber bu eğitimi bir hobi olarak sürdürüyorum.    

TOBB ETÜ Mezunlar Derneği hakkındaki düşünceleriniz, beklentileriniz nelerdir? 

Üniversite ile başlayan süreçle esasen hayata atılıyoruz dolayısıyla en hayatımızın dönüm noktalarından birisi üniversitedir. ABD’ye gittiğimde dahi TOBB ETÜ’lü olmam vesilesiyle çalışma fırsatı buldum. Yani TOBB ETÜ benim için bir ailedir. TOBB ETÜ’nün kimlik olması için Mezunlar Derneği’nin aktif olması çok önemlidir. TOBB ETÜ Mezunlar Derneği’miz ise TOBB ETÜ’lü kimliği oluşturabilmek için çabaladığını her daim hissettiriyor. Mezun ağımızın birlikteliğimiz güçlü olması ve aidiyet duygumuzun artması için Mezunlar Derneği’nin kıymetli olduğuna inananlardanım, açıkçası derneğimizin de bu kapsamda çalışmalar sürdürdüğünü görüyor ve mutlu oluyorum. Kültür oluşturması açısından derneğimizin çalışmalarına aynı tempoyla çalışmasına devam etmesini bekliyorum ve inanıyorum ki bu şuura sahip mezunlarımızca yönetiliyor.   2024 Şubat ayı sayısında şahsıma yer verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum ve hususiyle üstadım, kıymetli destekçim, ofisimizin Kurucu Ortağı ve Dernek Başkanımız Av. Erhan Burak Aydın’ı teşekkürü de bir borç biliyorum. Röportaj vesilesiyle, TOBB ETÜ mezunlarını, mensuplarını ve TOBB camiasını saygı ve sevgiyle iyi dileklerimi iletiyorum. Hep bir arada olmak dileğiyle.      

2024 yılının Şubat ayı konuğu olarak bizlere değerli zamanınızı ayırdığınız ve bizleri kırmadığınız için okuyucularımız ve TOBB ETÜ Mezunlar Derneği adına teşekkürlerimizi sunuyor, başarılarınızın artarak devam etmesini diliyoruz.