FATMA TEMEL 01.06.2022

Haziran ayı röportajlar köşesi bu ay Tarsus Ticaret Borsası Meclis Başkan Yardımcısı 2011 Uluslararası İlişkiler Bölümü Mezunumuz Fatma TEMEL’i ağırlıyor. Fatma Temel kimdir? Fatma Hanım, bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

Fatma, Ankara’da dünyaya gelmiş,4 çocuklu bir ailenin en büyük çocuğudur. İlköğretim ve lise eğitimlerimi Mersin’in Tarsus ilçesinde tamamladım. Üniversite eğitimimi TOBB ETÜ Uluslararası İlişkiler bölümünde tamamladıktan sonra, İtalya/Milano’da ‘Scuola Leonardo Da Vinci ‘eğitim kurumunda ‘İtalyan Dili ve Edebiyatı’ eğitimi aldım. Yüksek lisans eğitimimi Çukurova Üniversitesi’nde ‘Dış Ticaret ve Kambiyo Yönetimi’ programında tamamladıktan sonra; İngiltere’nin Dorset kontluğuna bağlı Bournemouth kentinde bulunan MLS College’de ‘Finans’ eğitimi aldım. Kısaca eğitim,hayatımın her anında muhakkak var. Kurucu ortağı olduğum BNT AŞ. şirketi 2015 yılında kuruldu,sanayici ve çiftçi kökenli bir ailede büyüdüğüm için firmamızın ana faaliyet alanı hububat alım-satımıdır. 2018 yılında  kişisel bilgi ve birikimlerimi değerlendirebilmek adına danışmanlık alanında da hizmet vermeye başladık. Gıda ve tarım temelinden gelişen bir firma olmamızın yanı sıra danışmanlık sektörüne yönelik Marka ve Pazarlama Strateji Direktörü olarak görev alıyor ve Mersin, Tarsus, Adana ve Ankara illeri yoğunlukta olmak üzere KOBİ’lere ve kurumlara danışmanlık hizmeti veriyorum. 3 kız kardeşim var. 3 kız kardeşe sahip olmak sanırım tüm hayatıma yön verdi, hayatım boyunca otokontrolü yüksek, disipline, daima eğitici ve koruyucu yönleri ağır basan bir karaktere sahip olmamın, danışmanlık mesleğine yönelmemin ve kadın girişimcilere yönelik çalışmalarda gönüllü olarak görev almamın temelinde sanırım abla olmam yatıyor.

Sizi TOBB ETÜ’de ki öğrencilik yıllarınıza götürmek istesek bizlere o günlerinizden kısaca bahseder misiniz? Öğrencilik yıllarınızda Fatma Temel nasıl bir öğrenciydi?


TOBB ETÜ’nün ilk dönem mezunlarından biri olarak şanslı bir öğrenciydim diyebilirim aslında. Yeni kurulan bir vakıf üniversitesinde okumak oldukça kıymetli. Çok değerli akademisyenlerden eğitim alabilmek, burslu öğrenci sayısının yüksek olması beni oldukça disipline ediyordu.   Öğrencilik yıllarımda ne kadar değerli bir ailenin parçası olduğumun şuan ki kadar farkında değildim aslında. TOBB ETÜ’nün 3 dönem eğitim vermesi ve ortak eğitim programını da dikkate alırsak her TOBB ETÜ’lü gibi neden arkadaşlarımız tatil yaparken biz stajdayız veya okuyoruz diye üzüldüğümü söylemesem yalan söylemiş olurum.   Uluslararası ilişkiler bölümünde okumaktan ise çok keyif aldığımı söyleyebilirim. Bölüm derslerimin yanı sıra sanırım en çok hukuk dersleri dikkatimi çektiği için seçmeli derslerimin büyük bir bölümünü hukuk derslerinden alıyordum. Değerli hocam, hukuk camiasının duayeni Prof. Dr. M. Tuğrul Arat’tan eğitim almış olmak benim için oldukça kıymetli. Siz değerli mezunlar derneğimiz vasıtasıyla okuduğum dönem bölüm başkanımız olan değerli hocam Prof. Dr. Mustafa Aydın ve Prof. Dr. M. Tuğrul Arat başta olmak üzere bütün hocalarıma şükranlarımı sunmak isterim.   Okulumuzun öğrenci profilini göze alırsak çok değerli arkadaşlarla bir arada eğitim almakta hiç kuşkusuz biz TOBB ETÜ mezunlarının en güçlü yönü. Dost meclislerinde arkadaşlarımla sohbet ederken ‘Fatma, senin hiç normal bir arkadaşın yok mu?’ sorusuyla muhakkak karşılaşıyorum. Çünkü TOBB ETÜ’de birlikte aynı sıraları paylaştığım arkadaşlarımı anlatırken ‘başkan danışmanı, daire başkanı, genel müdür, ticari ateşe’ gibi unvanlarını muhakkak vurguluyorum. TOBB ETÜ mezunu olan önemli sorumluklara sahip değerli arkadaşlarım hiç kuşkusuz şu an olduğu gibi, eğitim aldığımız yıllarda da çalışmalarımda beni oldukça motive etmektedirler; hepsine sevgilerimle, iyi ki varlar .

TOBB ETÜ’ nün Ortak Eğitim modeli anlayışını nasıl değerlendiriyorsunuz?Şu anda kariyer hayatınızda yapmış olduğunuz stajlarda elde ettiğiniz tecrübelerden yararlanıyor musunuz?

Farkında olmadan şu anki kariyerimin önemli adımlarını ortak eğitim modelimiz çerçevesinde staj yapma imkanı bulduğum kurumlarda attığımı söyleyebilirim. Sırasıyla Bilkent Üniversitesi- Dış Politika Enstitüsü, TOBB- Avrupa Birliği Dairesi, Ankara Ticaret Odası- Dış Ticaret Birimi’nde staj yaptım. Yıllar sonra kurduğum firmamla TOBB’a bağlı oda ve borsalarda girişimci adaylarına eğitim verebiliyor olmanın yanı sıra KOBİ’lere ve kurumlara yönelik danışmanlık hizmeti verebiliyor olmam, hiç kuşkusuz ortak eğitim modelimiz çerçevesinde edindiğim deneyimler önemli bir yere sahip.

Şu anda Tarsus Ticaret Borsası Meclis Başkan Yardımcısı ve BNT AŞ. Firmasının marka ve pazarlama strateji direktörü olarak görev alıyorsunuz. Kariyer hayatınız ile ilgili okurlarımızla neler paylaşmak istersiniz ?


Tarsus Ticaret Borsası, Türkiye’nin kanunla kurulan ilk ticaret borsası; şu an 70. yaşımızı kutluyoruz. Ve Türkiye’nin ilk ticaret borsasının ilk kadın meclis üyesi olmak sanırım hayatım boyunca sahip olacağım unvanlar içerisinde en kıymetlilerinden biri olacak. İlk olmanın en güzel yanı son olmadığını bilmek, benden sonra sayısız gencin ve kadının o koltuklara oturacağını hissetmek tarifi olmayan bir his. İlk kadın meclis üyesi olmak kavramı benim için değerli olmanın yanı sıra ilk dönemlerde acaba uyum sağlayabilir miyim diye minik heyecan ve endişeleri de beraberinde getirmişti. Değerli yönetim kurulu ve meclis üyelerimiz ise bu süreci kolay yönetmemde oldukça etkili oldular. Yönetim kurulu başkanımız, değerli büyüğüm Sn. Murat Kaya’nın eski bir tarih öğretmeni olması en büyük şansım oldu aslında; borsadaki heyecanlı ve tedirgin öğrencisini kurumuna uyumlu hale kısa sürede getirdi . Meclis başkanımız Sn. Hakkı Ekincioğlu’na, meclis üyelerimize ve borsamızda görev alan değerli çalışma arkadaşlarımıza ayrı ayrı teşekkür ederim. Hepsi iyi ki varlar, iyi ki onları tanıma ve onlarla birlikte çalışma şansına erişebilmişim. Kısacası Tarsus Ticaret Borsa’sı TOBB ETÜ’den sonra ikinci bir okul oldu benim için. Gerek işletmem gerekse borsa nezdindeki görevimi dikkate alırsam okurlarımıza muhakkak kendilerine olan güvenden bir an bile vazgeçmemeyi ve daima yeniliğe açık olmalarını tavsiye ederim; değerli TOBB Başkanımız M.Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Girişimcilik için çok önemli bir reçetesi vardır. Başkanımız girişimcilerle sohbetlerinde 10 altın kuralı sıralar. Şimdi bunları hatırlatmakta fayda var.

1. Girişimcilik için hayal kurmak çok önemli 
2.  Hayali hedefle birleştirmek gerek 
3.  Çok çalışmadan başarı gelmiyor
4.  Yaptığın her işte yenilikçi olman gerek
5.  Yaptığın her işi markalaştırman gerek
6.  Risk almaktan korkmamak lazım
7.  Başarının anahtarı pes etmemek
8.  Para, sermaye yok demeyin
9.  Ortaklık kurmaktan asla çekinmeyin
10. Herkesin kendi anayasası olmalı

 Değerli okurlarımızda, buradaki 10 altın kuralı göz ardı etmemelidir.    

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), TEPAV ve TOBB ETÜ’nün katkılarıyla düzenlenen TOBB Türkiye 100 Ödül Töreni’nde danışmanı olduğunuz şirketlerde bu ödül töreninde yerini aldı. Öncelikle sizleri tebrik ediyoruz , mezunlarımızla bu süreci ve danışmalık tecrübelerinizi aktarmak ister misiniz?

2018 yılından bu yana danışmanlık hizmeti veriyorum. Danışmanlık mesleğine ilk olarak Tarsus Ticaret Borsası’nda Meclis Başkan Yardımcılığı görevimin yanı sıra girişimcilik eğitmeni olarak da hizmet vermekle başladım. Girişimci adaylarımıza KOSGEB destekli eğitimler vererek; hepsinin tek tek devlet hibe ve teşviklerden yararlanarak işletmelerini kurabilmelerini hedefliyorduk. Eğitmenliğimin ilk yıllarında özellikle sayısız anı biriktirdim, insanın hayatı boyunca tanıyabilme ihtimali olmayacak sayıda ve nitelikte insanla tanıştım. Onlara iş hayatlarında yardımcı olabildiysem ne mutlu; çünkü onlar hayata dair bana çok şey öğrettiler. Eğitmenlik görevim sektörün ihtiyaçları çerçevesinde danışmanlığı da beraberinde getirdi.  Şu an Tarsus, Mersin, Adana ve Ankara’da danışmanlık hizmeti verdiğim KOBİ’lerimiz ve kurumlarımız bulunmaktadır. Eğitim verdiğim öğrencilerimin işletme kurması, işletmelerinde yüzlerce insanı istihdam ediyor olmaları ve hatta artık TOBB Türkiye 100 listesinde yerlerini almaları benim için onur ve gurur verici diyebilirim. Başta danışmanlığını yaptığım firmalarımız olmak üzere; listeye giren tüm firmaları ayrı ayrı tebrik ediyorum. Türkiye ekonomisi için hepsi çok ama çok değerliler, başarıları daim olsun.

Sosyal hayatında Fatma Temel kimdir?  Yorucu iş temponuzda kendinize vakit ayırabiliyor musunuz?
İnsanın kendine ve sevdiklerine vakit ayıramadığı takdirde mutsuz olacağına inanlardanım. Özellikle sevdiğim insanlara yemek hazırlamayı çok severim. Çukurova bölgesinde yetişen biri olarak lezzetli ve bol baharatlı yemekler favorimdir.  Haftanın minimum 3 günü 10 bin adım yürüyebilmeye özen gösteririm, yürümek benim için spordan ziyade bir yaşam şeklide denebilir. Yürüyüşlerim sırasında aslında günümü ve hatta hayatımı da programlıyorum aslında. Yağlı boya tablo yapmayı çocukluğumdan beri çok severim ve okuyabilmek ayırt etmeden her şeyi okuyabilmek , hatta küçük küçük denemeler yazmayı da çok severim. Umarım bu denemelerimi toparlayıp, bir gün okuyucularla buluşturabilirim.

TOBB ETÜ Mezunlar Derneği ile ilgili görüş ve düşünceleriniz nelerdir?

  TOBB ETÜ Mezunlar Derneği Türkiye’nin en çok üyeye sahip öğrenci derneklerinden birisidir. Bu anlamda derneğimize emeği geçen herkese teşekkürler. Özveriyle dernek için çalışan, mezununun yanında olan ve mezunun sıkıntılarına çözüm arayan bir dernek olarak çalışmalarınızı severek takip ediyorum. Elimden geldiğince, fırsat buldukça çalışmalarınıza ve etkinliklerinize katılabilmeye özen gösteriyorum. Değerli TOBB ETÜ ailesine kendimi tanıtabilme fırsatını sizlerle birlikte yakalayabilmiş olmakta çok keyifli; iyi ki varsınız…    

2022 yılının Haziran ayı konuğu olarak bizlere değerli zamanınızı ayırdığınız ve bizleri kırmadığınız için okuyucularımız ve TOBB ETÜ Mezunlar Derneği adına teşekkürlerimizi sunuyor, başarılarınızın artarak devam etmesini diliyoruz.